FORLØBET
Operation for tragtbryst - På operationsdagen
Det giver tryghed at vide, hvad der skal ske på operationsdagen. Vi gennemgår det til forundersøgelsen, men du kan også læse om det her.
Operation
Inden operationen får du lagt et smertekateter (epiduralkateter) ind ved ryggen, som automatisk giver dig smertestillende medicin via en lille pumpe. Den bliver fjernet 2 dage efter operationen.
Du bliver bedøvet ved, at der lægges en kanyle (plastik) ind i håndryggen, hvor bedøvelsesmidlet sprøjtes ind. Når du er bedøvet, får du lagt et kateter i blæren.
Operationen varer ½ - 1 time.
Ved operationen bliver der lavet 2 - 3 (evt. flere) små snit á ca 5 cm. Gennem disse fører speciallægen 1 - 2 evt. 3 barrer (stålstænger) ind under brystbenet, så det presses ud til normal stilling.
I sjældne tilfælde bliver der lagt et dræn, som er en tynd plastikslange, der opsuger overskydende blod og vævsvæske.
Der bliver i forbindelse med operationen givet antibiotika for at forebygge betændelse i sårene.
Der bliver lagt lokalbedøvelse i sårene ved operationens afslutning. Sårene sys med selvopløselige tråde, og der kommer plaster på.
Efter operationen
Aktivitet
Så snart du er vågen af bedøvelsen og har følelse i benene igen, skal du vippe med fødderne. Det er for at få gang i blodcirkulationen og nedsætte risikoen for blodpropper.
Efter operationen er det vigtigt, at du forebygger komplikationer fra fx hjerte, lunger og mave-tarmsystemet. Det er derfor af stor betydning, at du hurtigt kommer på benene. Vi forventer, at du kommer op at sidde, stå og gå på operationsdagen.
Du skal ikke ligge i sengen, men hurtigt i gang med hverdagslivet igen. Det er alt sammen en del af træningen. Du skal op at gå omkring og sidde i en stol, når du spiser, ser TV mm. Det er vigtigt, at du har dit eget tøj på, når du er oppe. Det er med til at øge velbehaget. I starten har du dog behov for at hvile på sengen flere gange i løbet af dagen.
At gå omkring fremmer mavens funktion, så risikoen for forstoppelse nedsættes, men det betyder også, at du bedre kan trække vejret helt ned i lungerne, hvilket nedsætter risikoen for lungebetændelse. Du får desuden en speciel fløjte, som du skal trække vejret igennem flere gange daglig – det er også for at bedre din vejrtrækning.
Lige efter operationen har du brug for hjælp og støtte af personalet. Plejepersonalet og fysioterapeuten vil hjælpe og instruere dig i, hvordan du bevæger dig mest hensigtsmæssigt i forhold til de begrænsninger, der er.
Dine pårørende må meget gerne hjælpe dig og være hos dig. De skal dog være opmærksomme på, at du har brug for ro og hvile et par timer midt på dagen efter frokost.
Fysioterapeuten instruerer dig i træningsprogrammet, som du skal fortsætte med efter udskrivelsen. Fysioterapeuten kommer 1 - 2 gange hver dag for at vejlede i øvelserne.
Bad og forbinding
Du kan tage bad uden plaster et døgn efter operationen eller 1 døgn efter, at et evt. dræn er fjernet. Så længe du har plaster på, skal du være opmærksom på, at det skal skiftes, hvis det bliver vådt af blod eller vand. Der må gerne være en plet på plasteret.
Under indlæggelsen hjælper sygeplejersken dig med at se til plasteret og evt. skifter det. Når det ikke væsker fra sårene længere, skal du ikke have plaster på.
Smerter
Du får smertestillende medicin igennem kateteret i ryggen de første par dage. Det sker automatisk via en lille pumpe. Derudover skal du have smertestillende tabletter med faste intervaller 4 gange i døgnet. Det vil være håndkøbsmedicin suppleret med noget stærkere. Du taler flere gange om dagen med personalet om smertebehandlingen, så vi kan tilpasse det dine behov. Du kan ikke forvente at blive smertefri, så længe du er indlagt, men vi skal samarbejde om, at smerterne er acceptable.
Vandladning
Kateteret i blæren bliver fjernet samtidig med smertekateteret på 2. dagen. Du kan evt. have svært ved at tisse selv de første par gange, og det kan være nødvendigt, at vi hjælper dig ved at bruge et engangskateter en eller to gange, inden du selv kan tisse igen.
Afføring
Så længe du får smertestillende medicin og ikke bevæger dig, som du plejer, har du behov for at få noget afføringsmedicin for at holde din mave i gang. Det hjælper også at drikke meget vand ca. 1½ liter i døgnet.
Antibiotika
Du får antibiotika under indlæggelsen for at nedsætte risikoen for betændelse.
Planlægning af udskrivelse
Vi vil tidligt i forløbet tale med dig og evt. din pårørende om udskrivelsen. Dette er med henblik på at få udskrivelsen planlagt så godt som muligt.
Udskrivelsen vil blive planlagt i samarbejde mellem dig, din pårørende, fysioterapeuten, sygeplejersken og den læge, der har opereret dig.
Inden du bliver udskrevet, aftaler du med fysioterapeuten, hvor og hvorledes den efterfølgende træning skal foregå. Du bliver henvist til fysioterapi.
Du får røntgenfotograferet brystkassen inden udskrivelsen som dokumentation på, at materialet sidder rigtigt.
Du, og gerne den / de pårørende som vil hjælpe dig i hjemmet, får en samtale med sygeplejersken angående smertestillende medicin, såret, forbinding, mavefunktion, opfølgning på forløbet mm., inden du skal hjem.
Du kan være passager i en almindelig bil, når du skal hjem. Fysioterapeuten eller plejepersonalet følger dig til bilen og viser, hvordan du bedst sætter dig ind i bilen. Hvis I skal køre langt, kan det være hensigtsmæssigt med pauser undervejs, så du kan komme ud at strække benene.