FORLØBET

Tiden efter en fedtsugning

Her kan du finde svar på, hvad kan du forvente dig i tiden efter en fedtsugning. Hvad må du hvornår?


Smerter

I den første uges tid efter operationen kan du have brug for smertestillende håndkøbsmedicin.


Tråde og opfølgning

Efter ca. 2 uger får du trådene og tape fjernet hos en sygeplejerske i ambulatoriet­.

3 - 6 mdr. efter operationen tilbyder plastikkirurgen dig en tid til opfølgning, som du selv skal ringe og aftale. Hvis du får problemer inden, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.


Bandage

Den stramme bandage, buks eller lignende skal du bruge for at mindske hævelse og for at sikre, at huden sætter sig pænt efter fedtsugningen.

Den elastiske bandage skal du bruge dag og nat i 3 uger og om dagen i 3 uger. Bandagen må du kun tage af i forbindelse med bad, og når den skal vaskes.

Hvis du har mulighed for det, anbefaler­ vi at du har noget bomuldsstof under bandagen, fx T-shirt. Det vil være mere behageligt.


Sivning af væske

I de første dage kan det sive en del fra de små indstikssteder som følge af den væske, der er sprøjtet ind i forbindelse med fedtsugningen. Det vil være tynd, blodig væske. En sugende forbinding eller bind kan opsuge dette.


Brusebad

Et døgn efter operationen kan du tage brusebad, og kun i den forbindelse må bandagen tages af. Den stramme bandage­ kan dog være svær at få på igen efter bad, især i den første uge, hvor du er meget hævet­. Så vent gerne en uge med brusebad og lav etagevask i stedet for. Vil du have bad, så start i den første uge med lidt kortere­ bade, så områderne ikke når at hæve for meget op. Tapen over sårene kan tåle, at du tager bad. Klistereffekten holder efter brusebad.


Tape (micropore)

Du har tape på efter operationen.­ Det skal sidde på, indtil du kommer til opfølgning hos sygeplejersken efter 14 dage.

Vi anbefaler derefter, at du anvender­ tape hen over arrene de første 3 måneder efter operationen. Du skal kun skifte tapen en gang om ugen eller hver 2. uge. Du får tape med ved udskrivelsen­, eller når du kommer­ igen. Du kan købe mere tape på apoteket.


Creme

Du må først bruge Creme, når sårene er tørre og uden sårskorper. I tiden hvor du bruger tape, skal cremen være optaget i huden, inden du sætter tape på.


Sollys

For at få så pæne ar som muligt er det vigtigt at beskytte arrene mod sollys og solarium de første 12 måneder efter operationen. Vi anbefaler beskyttelse af arrene med tape (micropore), overdel eller solcreme med min. solfaktor 15.


Arbejde

Du kan typisk starte med at arbejde efter 3 - 10 dage afhængig af dit job samt omfanget af fedtsugningen.


Hævelse og ujævnheder

Der opstår altid hævelse efter en fedt­sugning. De første uger efter en fedt­sugning skal du forvente, at områderne er hævede. Det betyder, at de fedtsugede områder vil have ca. samme størrelse som inden fedt­sugningen. Hævelsen kan vare i op til 6 - 8 uger. Ujævnheder i form af mindre buler kan ses i flere måneder efter en fedtsugning.

Når hævelsen har fortaget sig, vil området blive hårdt pga. arvævsdannelse i dybden. Denne hårdhed forsvinder igen, men det kan tage lang tid. Let massage af området kan evt. gavne.


Misfarvning

Det er almindeligt, at de sugede områder­ samt områder nedenfor disse kan blive misfarvede som ved et stort blåt mærke. Misfarvningen fortager sig i løbet af en måned.


Massage af det opererede område­

Efter 1 uge kan du begynde at massere de opererede områder. Dette giver en lindring men har ingen indflydelse­ på det blivende resultat. Du skal massere­ udefra og ind mod centrum af kroppen,­ så du hjælper væsken væk fra de opererede områder.

Det er vigtigt, at du har en fornemmelse­ af, at det er underhuden og ikke musklen, du masserer.


Bilkørsel

Du må ikke selv køre bil, før du kan reagere normalt i enhver situation. Du skal være ude af behovet for stærk smertestillende medicin.


Gåture og cykling

Du må gå ture og cykle, når du har lyst.


Løb, aerobic, gymnastik og sport

Kan du starte / genoptage 1 uge efter operationen.


Svømme

Du må svømme ca. 1-2 uger efter operationen, men først når der ikke er synlige sårskorper.


Løfte/bære

Du må løfte og bære, når du ikke har smerter, det vil sige efter ganske få dage.