FORLØBET

Tiden efter operation for slapt maveskind

Her kan du finde svar på, hvad kan du forvente dig i tiden efter en operation for slapt maveskind. Hvad må du hvornår?


Smerter

I de første uger vil der være smerter­ og ømhed i operationsområdet og mave­muskulaturen, og du kan derfor­ have brug for smerte­stillende håndkøbsmedicin.­ Enkelte­ har behov for stærkere­ smertestillende medicin­, hvis der er foretaget­ en opstramning af bugvæggen. I op til 3 måneder efter operationen­ kan du opleve en stramning,­ når du bruger mave­muskulaturen.


Hævelse

Hævelsen kan vare op til 3 - 4 måneder.


Tråde og opfølgning

Efter 10 - 14 dage kommer du til opfølgning hos en sygplejerske i ambulatoriet. Tapen bliver taget af, og vi ser til arret. Du skal ikke have fjernet tråde, da såret er syet med tråde, der forsvinder af sig selv. Der kan evt. være et par knudeender fra trådene, som bliver klippet af. Vi taler om, hvordan du skal forholde dig fremover i forhold til arrene, evt. smerter m.m.

Du vil blive tilbudt en tid til opfølgning hos plastikkirurgen 3-6 måneder efter operationen. Du skal selv ringe ind og aftale en tid. Hvis du får problemer inden, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.


Brusebad og hårvask

Dagen efter operationen må du gerne tage brusebad og vaske hår med mindre, at du har dræn eller det giver smerter.

Skyl såret grundigt med rent vand til slut, især i navlen. Tapen beholder du på og klistereffekten holder efter brusebad.


Tape (micropore)

Du har tape på efter operationen. Det skal sidde på, indtil du kommer til opfølgning hos sygeplejersken efter 14 dage.

Vi anbefaler derefter, at du anvender tape hen over arrene de første 3 måneder efter operationen. Du skal kun skifte tapen en gang om ugen eller hver 2. uge. Du får tape med ved udskrivelsen, eller når du kommer igen. Du kan købe mere tape på apoteket.


Creme

Du må først bruge Creme, når såret er tørt og uden sårskorper. I tiden hvor du bruger tape, skal cremen­ være optaget­ i huden, inden du sætter tape på.


Sollys

For at få så pæne ar som muligt er det vigtigt at beskytte arrene mod sollys og solarium de første 12 måneder efter operationen. Vi anbefaler beskyttelse af arrene med tape (micropore),tøj eller solcreme med min. solfaktor 15.


Arbejde

Du skal regne med at være arbejdsfri 2 - 4 uger efter operationen afhængig af arbejdets art. Såfremt der er lavet en opstramning af mavemusklerne, kan det være nødvendigt med arbejdsfri i op til 6 uger.


Bilkørsel

Du må ikke selv køre bil, før du kan reagere normalt i enhver situation. Du skal være ude af behovet for stærk smertestillende medicin. En sikkerhedssele skal altid anvendes, uanset om du er fører eller passager.


Mavebælte eller specialbukser

Inden du kommer op af sengen, får du et mavebælte eller et par stramme specialbukser på, som skal støtte maveskindet og fremme heling af såret. Denne bandage skal du bruge døgnet rundt i 3 måneder. Du aftaler med plastikkirurgen, hvad der gælder for dig.

Mavebæltet skal du bruge dag og nat i op til 6 uger efter operationen. Det er vigtigt, at mavebæltet sidder korrekt. Det må ikke sidde for stramt, da det så kan snøre af for blodforsyningen til hud og underhud på maven. Sygeplejersken vil ved udskrivelsen vejlede dig i, hvordan du gør. Generelt skal mavebæltet kun sidde så stramt, at du uden besvær kan få din hånd ind under mavebæltet oppefra.

Du må tage mavebæltet/specialbuks af, når du er i bad, og hvis det skal vaskes.

Vi anbefaler, at du har noget bomuldsstof på under mavebæltet/specialbuks fx en undertrøje, det er mere behagelig.


Gåture og cykling

Du må gå ture og cykle, når du har lyst.


Løb, aerobic, gymnastik og sport

Vi anbefaler, at du venter til 3 måneder efter operationen hvis der er foretaget opstramning af mavemuskulaturen. Forsigtig motion kan du genoptage eller starte på efter 2 uger. Hvis der ikke er foretaget opstramning af mavemuskulaturen kan du genoptage sportsaktiviteter efter 4 - 6 uger.


Svømme

Du må svømme ca. 6 uger efter operationen men først, når der ikke er synlige sårskorper.


Løfte / bære

Vi anbefaler, at du max. løfter, hvad der svarer til 2 liter mælk i hver arm de første 6 uger efter operationen. Hvis der er foretaget opstramning af mavemuskulaturen må du foretage tunge løft efter 3 måneder.